Röptető

A Boldog Terézia Katolikus Feminine Studies Szakkollégium hallgatóinak kutatásaiból​

Dévény-módszer

Bevezetés

Napjainkban egyre több gyermek születik valamilyen rendellenességgel, illetve viszonylag gyakran fordulnak elő szülés közben fellépő problémák, mint például hypoxia (oxigénhiány).1 Ennek a későbbiekben hosszútávú, akár az egész életet végig kísérő következményei lehetnek. Tanulmányomban ezen következmények kezelésének egy lehetséges terápiás módszerével, a DSGM (Dévény Speciális manuális technika- Gimnasztika Módszer) foglalkozok. Arra voltam kíváncsi, hogyan vélekedik a módszerről a terápiát alkalmazó szakgyógytornász és a kezeléseket igénybe vevő családok. 2 szakgyógytornásszal és egy résztvevő családdal készítettem interjút. A szakgyógytornászokat a későbbiekben egybehangzó véleményük miatt egyes számban nevezem meg. 

 

A módszer feltalálója

Dévény Anna, a módszer kidolgozója gyógytornász, művészi torna-szakedző. 1957-ben diplomázott, 35 éve foglalkozik koraszülöttek, sérült gyerekek és felnőttek mozgás rehabilitációjával -és korrekciójával. Munkája során kórházak számtalan osztályát végigjárta, több területet is kipróbált, de sehol sem találta a helyét. Úgy érezte, hogy meghívása van valami másra, valami nagyobbra. Így saját tapasztalataira és tudására hagyatkozva megalapította a Dévény Alapítványt, mely élete része, s mindennapjainak kitöltő eleme lett.

Munkásságának fontosságát és jelentőségét a beteg gyerekek gyógyulásán kívül számos díj is alátámasztja, mint például: 2003: Batthyány-Strattmann László-díj, 2010: Prima Primissima díj, 2013: Budapest I. kerület Díszpolgára, 2014: Magyar Érdemrend Középkeresztje, 2015: PRO FAMILIS díj.2

 

DSGM röviden

A módszer az izom- ín-kötőszövet rendszerben kialakuló kontraktúrák, mozgásbeszűkülések kezelésével és megszüntetésével foglalkozik. Ennek az eljárásnak fontos eleme, melyre nagy hangsúlyt is fektet, hogy manuálisan, eszközök nélkül gyógyít. Továbbá a módszer kiemeli, hogy csak a korán megkezdett kezeléssel lehet elérni a maradványtünet nélküli, teljes gyógyulást. A kezelésnek két fajtája van, a csoportos és egyéni. Az utóbbi leginkább a gyógyításra fekteti a hangsúlyt, míg az előbbi a fejlesztésre. Egyéni kezelések során a szakgyógytornász 100%-os figyelemmel tud egy beteggel foglalkozni, illetve itt a lényeg a működés helyes beindítása, a képessé tevés. Míg a csoportos kezelések lényege elsősorban a beindított helyes működés további finomítása. Fontos, hogy a gyógyítás és fejlesztés sorrendje nem felcserélhető, mert ami nem működik, azon nincs mit fejleszteni.3

 

 

DSGM szakgyógytornászok szemével

Kutatásom során arra voltam kíváncsi, hogy egy szakgyógytornász, aki a Dévény kezelést alkalmazza, hogy vélekedik a terápiáról, milyen problémák, betegségek fennállásánál ajánlja a kezelést, és azt milyen rendszerességgel és meddig végzi.

Alanyom mint erre a módszerre szakosodott gyógytornász, kollegáival együtt idegrendszeri sérülések, izom-ín apparátust érintő sérülések (legyen az ortopédiai, reumatológiai, traumatológiai), kórképek, szülési sérülések, oxigénhiányos állapotok, fejlődési rendellenességek, szindrómák, szopási problémák, beszédproblémák, megkésett mozgásfejlődés problémákra adják a terápiák alkalmával a gyógyírt. Elmondása szerint a kezelések minél korábbi elkezdésével (akár már az inkubátorban) el lehet érni a teljes gyógyulást. Agyunknak 5 hónapos koráig van egy tartalék állománya, és a kezelés célja, hogy ennek az időszaknak a lehető legtöbb lehetőségét kiaknázza. A tünetek súlyosságától függően heti 1-2 akár 3 alkalommal is szükség van a terápiára. Elmondta, hogy nagyon sok édesanya fordul hozzá azzal a kérdéssel, hogy szükség van-e emellett a módszer mellett más kiegészítő gyakorlatok végzésére, alkalmazására. Minden kezelése során, minden szülőnek nyomatékosítani szokta, hogy tilos más gyakorlatokat végezni, hisz akkor a Dévény-módszer elveszíti a hatékonyságát. Vannak olyan gyógytorna gyakorlatok is, mint például a Katona-módszer  elemei, melyeket a gyógytornász megtanít a kezelések során a szülőknek, és ezeket a mozgásokat otthon, akár napi több alkalommal is el kell végeznie a családnak a gyermekén. Azonban minden esetben fontos, hogy ezeket a gyógytornász ellenőrzése és irányítása alatt tegyék a szülők. Összességében nagyon pozitív véleménnyel és tapasztalattal volt a gyógytornász a módszerről. A terápia feltalálója, Dévény Anna az élete munkáját adja a kezükbe, ami akkora kincs számukra, hogy fel sem mérhető. Véleménye szerint még az egészségesnek mondott babák is sokkal ügyesebbek, szebben beszélnek, jobb a mozgáskultúrájuk később, ha részesültek ebben a kezelésben. A lényeg a képessé tevés, ugyanis e nélkül nincs fejlesztés! Manapság sok módszer esetében előfordul, hogy nem állítják helyre manuális technikával a normál szöveti és helyzeti állapotot, hanem a kóros helyzetben erőltetik a mozgást. De kóros helyzetből csak kóros mozgás indítható és a hibák erőltetése csak újabb hibákat szül. A beteg nem azért nem csinálja, mert nem akarja, hanem mert nem tudja. Képessé kell tenni rá! A Dévény-módszer filozófiája és sikerének titka ebben rejlik.

 

DSGM terapeuta és a szülő

Kutatásom során fontosnak tartottam, hogy amellett, hogy utána járok, hogy a két fél külön-külön mit gondol a módszerről, fontos az is, mit gondolnak egymásról, vagy leginkább, hogyan tudnak együttműködni.

A szakgyógytornász külön dicsérettel illeti az együttműködő anyukákat. Számos olyan anyuka van, akivel a kezelés során aktívan, problémamentesen össze tud dolgozni. Ugyanis fontos, hogy a terápiákon az édesanya jelen legyen, folyamatosan beszéljen gyermekéhez, nyugtassa őt meg a jelenlétével.

Sajnos azonban nem csak ilyen anyukákról tudott beszámolni, hanem a fentieknek pont az ellentettjéről is. Egyértelmű, hogy a kezeléseket a kisbaba nem teljesen csendben, türelmesen fogja végigcsinálni, hiszen még pici, szokatlan neki a helyzet, idegen neki még a terápia elején a gyógytornász, esetleg a terapeuta nem olyan pozícióba fordítja, ami neki kényelmes lenne, ezért elkezd sírni. Ilyenkor az anyukáknak muszáj tudomásul venniük, hogy a kezelés fontos a gyermekének, és akármennyire is sír, ez a javát szolgálja. Nem feltétlenül azért törik el a mécses a piciknél, mert fáj nekik, hanem a fent említett okok valamelyike lehet a kiváltó ok.

A gyógytornász elmondása szerint, volt olyan anyuka, aki a kezelésre alvó gyermekével megérkezett, és amikor a terapeuta elkezdte a csöppséget mozgatni, a fontos pontokat stimulálni, a gyermek felsírt, édesanyja kikapta őt a gyógytornász kezéből és megvető szemekkel kirohant a kezelőből. Az anyai szívének természetesen fájt, hogy gyermeke sír, esetleg fájdalmai vannak s ettől elvakulva nem vette figyelembe, hogy ez csak ideig- óráig tart, de gyermeke meggyógyul és egészséges lesz. Ugyanez az anyuka néhány héttel később zokogva ment vissza a gyógytornászhoz, hogy orvosa sürgősségi beutalóval küldte őt vissza DSGM szakgyógytornászhoz, hiszen gyermeke állapota súlyosbodott. Eddig gyermeke már meg is gyógyulhatott volna, ehelyett egy sokkal súlyosabb állapotba került, amiből nehezebb is volt a felépülés. Ez az eset felhívja figyelmet arra, hogy a szakmának és a médiának is hatalmas felelőssége és szerepe van a módszer sikerességének lehetőségében. Fontos felhívni a figyelmet és tudatosítani a szülőkben, hogy a szakember iránymutatásával és kezelésével érhető csak el siker.

 

DSGM szülői szemmel

Fontosnak tartottam, hogy a szülők oldaláról is megvizsgáljam a Dévény-módszert alkalmazásának körülményeit. A gyógytornász, aki kitartóan megtanulta kivitelezni a módszert, ajánlani fogja különböző problémák kezelésére, de vajon a szülő, aki mindent megtenne és meg is tesz gyermekéért, hogyan látja, tényleg hatásos-e a módszer? Ő, mint laikus, nyilván nem lát a módszer mögé, nem tudja, hogy a különböző gyakorlatok mégis mit mozgatnak meg, miben segítenek. Neki egy visszajelzés van csak: látja gyermekét küzdeni, gyógyulni, állapotát javulni és a szülőknek ez a legfontosabb.

A fent megfogalmazott kérdéseimmel megkerestem egy családot, akik részt vettek Dévény terápiában. Gyermekük a kezelés megkezdésekor 8 hónapos volt, korához képest nem volt megfelelő a mozgása. Ennyi idősen még nem tudott átfordulni a másik oldalára, és szopási problémákkal is küzdött. A csecsemőt 8 hétig, heti 2 alkalommal kellett terápiára vinni, és a módszernek köszönhetően korábbi problémái teljesen megszűntek. A szülők maximálisan meg voltak elégedve a szakgyógytornásszal és az általa kivitelezett kezeléssel. Kisbabájuk mozgásában, viselkedésében minden héten tapasztaltak valamilyen változást, a család elmondása szerint sokkal aktívabb, kezdeményezőbb, kiegyensúlyozottabb és jobb kedélyű lett. A Dévény-módszerről számos helyről hallottak, orvosuk, védőnőjük és TSMT (Tervezett Szenzomotoros Tréning) terapeutájuk is ajánlotta.

 

Összegzés

 

Ez a módszer világszerte elismerést szerzett, és a szülés közben fellépő gyermekbetegségek leghatékonyabb módszerének bizonyult. Statisztikák szerint az esetek 80%-ban teljes gyógyulás figyelhető meg. A DSGM kezelésben résztvevő családoktól a mai napig számos pozitív visszajelzés érkezik. Véleményüket, gyermekükön észlelt szembetűnő változásokat fogalmaznak meg és képekkel együtt juttatják el a kezelést végző terapeutához és az alapítványhoz.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni azonban a szülői felelősséget. Számos olyan család van, aki nem akarja beismerni, hogy gyermeke beteg, nem akarja elfogadni, hogy segítségre van szüksége, csak azt akarja, azt látja, hogy a gyermekének olyannak kell lennie, mint a többi, vele egy korú, egészséges gyereknek. Nagyon fontos azonban, hogy a szülő ne az önös érdekeit tartsa szem előtt, ne legyen elvakult, ha gyermekének segítségre van szüksége, akkor forduljon szakemberhez, mert amikor a gyerek felnő, nem lesz hálás azért, hogy a szülei tehettek volna egészségéért, de nem tettek.

 

 

Irodalomjegyzék

DSGM tájékoztató füzet: Leendő és gyakorló szülőknek a csecsemők és kisgyermekek normál mozgásfejlődéséről, Készült a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

www.deveny.hu

https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/vrony_rbk/160303_vszrvn.html

http://www.deveny.hu/a-deveny-modszer/deveny-anna

http://www.deveny.hu/a-deveny-modszer/a-deveny-moszer-osszefoglaloja

http://www.weborvos.hu/egeszsegmagazin/deveny_modszer_ingyenes_konyv_szuloknek/202963/

 

Jegyzetek

1 https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/vrony_rbk/160303_vszrvn.html

2 http://www.deveny.hu/a-deveny-modszer/deveny-anna

3 http://www.deveny.hu/a-deveny-modszer/a-deveny-moszer-osszefoglaloja