Röptető

„Ha kérhetném Istentől, azt kérném, változtasson az egész világon!”

Egy hajléktalan nő véleménye a világról

Riportalanyunk határozott tekintetű, zárkózott asszony. Húsz éve fedél nélkül él. Munkahelyét létszámleépítés miatt vesztette el. Most két szakmával utcai sepregető. Két felnőtt gyerek édesanyja. A roma származásából adódó nehézségek miatt máig szenved. Boldog gyerekkora olyan illúziókba ringatta, amiket soha nem érhetett el.

Bővebben...

„Először a karriertudatot törölném ki a nők fejéből”

Beszélgetés Hodován Annával

Hodován Anna2002-ben érettségizett a Patrona Hungariae Gimnáziumban. 11 éven át fuvolázott. Gimnazista korától modellkedik. A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szociológia szakán tanul.

 

Mit jelent az Ön számára női mivolta?

Azt, hogy a belső elképzelésem egyezik a külsővel. Öltözködésemben, tartásomban odafigyelek, hogy amikor megyek az utcán, véletlenül se nézzenek hátulról férfinak, gyereknek, „boszorkánynak”. Itt muszáj megjegyeznem, hogy a fiatal női korosztály még keresi a helyes útját, de ijesztőek számomra ezek a „emós” fiatalok. Az az érzésem, egybemosódnak náluk a nemek – a külsejüket tekintve biztos.

Bővebben...

„A sebezhetőség tökéletes védelem…”

Novák Juliannával beszélgettünk

Novák Julianna négy gyermek édesanyja, tanítónő. Mint a 2001-ben alakult Magyarországi Dúlák Egyesületének szakmai koordinátora a minél természetesebb szülés-születés lehetőségének elterjesztésén dolgozik mentálhigiénés szakemberként, 1995-től dúlaként – szülés körüli segítőként --, 1999-től pedig szülésre és szülői szerepre felkészítő tanfolyamvezetőként, fókusztrénerként.

 

Mit jelent az életedben, hogy nőnek születtél?

A folytonosságot, folyamatosságot.

Ezen mit értesz?

Bővebben...

Édesanyám, te jó asszony

Beszélgetés Boros Máriával

 Édesanyám, Boros Mária Székelyföldön Zetelaka község könyvtárosa és kultúrigazgatója. A zetelaki község művészeti életének az összefogója. Programokat szervez, vendég előadókat hív meg. Szeretik és megbecsülik a faluban. Ő az, aki az állattenyésztéssel foglalkozó falusi embereket kimozdítja a hétköznapokból, egy új világba vezeti őket, a könyvek és a vasárnap esti színházi előadások világába.
Interjút szeretnék készíteni vele, itt várom a szobában a megbeszélt időpontban, elmondtam neki, hogy miről lenne szó, de csak nem akar jönni. Még kiteríti a ruhákat, vasal, elkészíti másnapra a levest. Igen, ez édesanyám, aki keveset beszél, de a tettei annál inkább elárulják a jellemét.

 

Bővebben...