Röptető

Tábor moldvai csángó gyerekeknek

 

Kilencedik éve szervezzük meg nyári anyanyelvi gyermektáborunkat augusztus 6 és 13 között Moldvában, a MCSMSZ-gel együttműködve. Nyolc önkéntesünk - szakkollégista hallgatóink és barátaik - két faluban (Csíkfalu, Lujzikalagor)  vezet szabadidős, játékos, kreatív-kézműves foglalkozás-sorozatot a moldvai csángó gyerekeknek. (A képek az előző, Máriafalvi táborunkból valók.) A tábor megszervezését a Jablonczay Lenke Ifjúsági Egyesület, a Stillmungus Kulturális Alapítvány és a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége  támogatja. 

DSC04885.jpgDSC04903.jpgDSC04904.jpgDSC04911.jpgDSC04941.jpgDSC04979.jpgDSC05056.jpg

 

Bővebben...

Régizene koncert - áhítat

A koncertet a debreceni Boldog Terézia Katolikus Egyetemi Feminine Studies Szakkollégium szervezi, ahogy azt a reneszánsz alkotótábort is, amelyen a zenészek részt vesznek Markazon. A táborban festő- és fotóművészek, irodalmárok, kutatók és muzsikusok alkotnak együtt, augusztus 1 és 11 között. Előadások, felolvasások, kiállított képek, fotók, közös beszélgetések, disputák és művészfilmek közben intenzív alkotó tevékenység zajlik a táborban, a művészetek találkozása és kölcsönös egymásra hatása közben. 

A résztvevő művészek az egész Kárpát-medencéből érkeztek: Magyarországról,  a Felvidékről és Erdélyből.  

A reneszánsz alkotótábort harmadik éve rendezzük meg, s a markazi illetve kisnánai Vár hagyományaihoz kapcsolódva a későközépkori Kompolt nemzetség főúri udvarának világát varázsoljuk elő, ahol Kompolt Aba fejedelem muzsikusaiként, udvari festőiként és deákjaiként alkotunk a reneszánsz ihletében - zenei tekintetben az ihletforrást kiterjesztjük a barokkra is.

A tábor helyszíne a markazi Röptető Közösségi Ház, a Boldogasszony Iskolanővérek  debreceni szakkollégiumának markazi telephelye.

A rendezvényt támogatja a JAblonczay Egyesület és a Stillmungus Alapítvány is.
 

Az irgalmas szívű nő


ITT JELENTKEZZ

A VILÁG NŐI SZEMMEL – AZ IRGALMAS SZÍVŰ NŐ

Szümpozion – program 

2016. május 6. péntek

13.30 – 14.45 szakkollégiumi hallgatói előadások szekciókban 1.

15.00   nyitás, szentmise

15.45   Könyvbemutató - Berecki Silvia sa (Kolozsvár): Sokarcú irgalmasság. Vallomások, interjúk, tanulmányok.
16.15   előadások
Guba András SP: Irgalmazni, de kinek?
Tornay Krisztina M. Petra Phd SSND: „Köpönyegem pedig az én irgalmasságom”
17.00   szünet
17.15   Kiállítás-megnyitás - Surman Edit keramikus. Megnyitja: Tornay Krisztina.  Közreműködik: Varga Anna BTSZ(Magyarkanizsa)ének

Bővebben...

Régizene koncert

A Boldog Terézia Szakkollégium szervezésében 2015. augusztus 2 és 9 között Röptető reneszánsz képzőművészeti és zenei alkotótábor zajlik, amelynek keretében a résztvevő művészek két régizene koncertet adnak, Markazon és Gyöngyösön. A művészek között több egykori szakkollégista és volt iskolanővér-diák is van, többségük a Debreceni  Egyetem Zeneművészeti Karán végzett, de jönnek művészek, akik a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, illetve Hollandiában, az amszterdami zeneakadémián tanultak. Szeretettel várunk mindenkit! A koncertekre a belépés ingyenes.

 

Az egyház szerepvállalása a speciális oktatási feladatokban

Értelmiségi fórum.

A nyíregyházi görögkatolikus Sója Miklós  iskola kapcsán beszélgetünk meghívott vendégeinkkel a szegregáció, integráció, misszió és felzárkóztatás kérdéseiről. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!